Blue Flower

Muziek programmaDit idee voor een tv-format is niet wat het lijkt. Het beoogt niet te kijken naar de goede smaak en de culturele rijkdom van muziek, maar we zijn met dit tv-programma op zoek naar copy-cats en plagiatisten. De kijkers mogen fragmenten van muziek opgeven waarvan zij de indruk hebven dat deze een zeer grote gelijkenis hebben. 

Er kan een spel-idee aan worden gekoppeld. Iemand die een correct stuk geplagieerde muziek hoort die krijgt bijvoorbeeld een iTunes-bon of een cadeaubon voor een muziekinstrument. 

De redactie gaat dan op zoek naar de componisten van de twee nummer en confronteeert hem met het plagiaat. De regel is dat er tenminste acht noten gelijk moeten zijn waarbij ook nog het ritme gelijk moet zijn. Een verzonnen voorbeeld: De regionaal bekende zanger "Dikke Leo" heeft een liedje geschreven met als titel "Wil je even opzij?" En hierbij zijn zeven maten nen zeven tonen gelijk aan "Heb je even voor mij?" van Frans Bauwer. Maar omdat het slechts zeven maten en zeven tonen zijn valt het niet onder het auteursrecht. Dat twee van de vier woorden ujit de titel ook overeen komen, maakt ook geen verschil. Het oorspronkelijke werk is afgekeken van de de geluiden die vroeger werden gemaakt door de sirenes van hulpdiensten. 

BladmuziekHet programma bestaat uit drie segmenten waarin steeds het oorspronkelijke muziekstuk gedeeltelijk wordt afgespeeld en dan dat zelfde gedeelte uit het kopie. Dan komt de vinder van de overeenkomsten aan het woord en de muziekdeskundige. Belangrijk is dat ook de muzieknotoatie op het scherm wordt gebracht want op die manier kunnen de kijkers het zelf controleren. Per muziekstuk kan er tot wel acht minuten gesproken worden, met drie stukken is een half uur (inclusief reclame) gevuld.

Educatief tv-programma over muziek, tijdloos, voor zomer en winter, ook geschikt voor de jeugd

 

NLbanner

Een typo gevonden? Selecteer het a.u.b. en toets Ctrl + Enter
The Disqus commenting system can not load because no shortcode value has been entered into the plugin parameters.